Tüm Arama Motorları

Tüm Arama Motorları
04.06.2020
407

Tüm Arama Motorları

Hepimizin bildiği gibi arama motorları arasında zirveyi tartışmasız Google kapıyor. Geçmişten günümüze yapmış olduğumuz aramalarda hep googleyi kullandık. Belki de bir çoğumuz internete ilk atılımı, ilk keşfedişi bu sayede yaşadı. Bir yandan bilmemiz gerekir ki tek arama motoru Google değil. İnternetin doğuşuyla beraber başka arama motorları da türedi. Kimisi tarihin tozlu sayfalarında kayboldu kimisi de hala faaliyetini sürdürmekte. Beraber tüm bu arama motorlarını inceleyebiliriz.

Baidu

Yandex gibi, Baidu da belirli bir dil ve ülkeye hitap eden arama motorlarından. Özellikle Çin Halk Cumhuriyeti’nde yoğun olarak kullanılan Baidu’nun, Dünya çapındaki pazar payı yaklaşık olarak %8,3.

Microsoft Bing

Microsof Bing ilk olarak Live Search ve MSN Search isimleri ile karşımıza geldi. Bir yandan msn space desteği ile herkes bireysel olarak kendi alanını oluşturabiliyordu. Bing adını alana kadar farklı isimlerle karşımıza çıkan Microsoft’un 2009 yılında devreye aldığı dünyanın ikinci büyük arama motoru. 

Özellikle Windows işletim sistemine sahip Bilgisayar ve Cep telefonlarında yerleşik olarak kullanılabilen Bing, Dünya çapında %15‘lik bir pazar payına sahip. Ayrıca Yahoo arama motorunun altyapısını destekleyen Bing, Google’ın en büyük rakibi olarak kabul ediliyor.

Aol

Aynı zamanda Aol.com  en iyi arama motorları arasında yer almaktadır.  Verizon Communication, AOL’yi 4,4 milyar dolara satın aldı ve 1983’te Control Video Corporation olarak yeniden faaliyete geçirildi. 1991’de America Online ve 2009’da AOL Inc. olarak devam etti. AOL, New York merkezli küresel bir kitle iletişim şirketidir. Şirket ayrıca AOL Reklam, AOL posta ve AOL Platformu olarak reklam hizmetleri de vermektedir.

Excite

yaygın olarak bilinmemekle birlikte yine de ilk 10’a giren motorlardan biridir. e-posta, arama motoru, haberler, anlık mesajlaşma ve hava durumu güncellemeleri gibi internet hizmeti sunan bir çevrimiçi hizmet portalıdır.

Wolfram Alpha

Wolfram Alpha, arama sonucu olarak belge veya web sayfalarının listesini vermeyen hesaplamalı bir bilgi arama motorudur. Sonuçlar, söz konusu sorgu hakkındaki gerçeklere ve verilere dayanır.

Görev beyanları, tüm sistematik bilgileri hesaplanabilir ve geniş çapta erişilebilir kılmak. 2009’da piyasaya sürülen bu ürünler artık Öğrenciler ve Eğitimciler için fiyatlandırma ile tasarlanmış bir Pro çözüme sahipler. Hedeflendiği kadarıyla, doğru pazar için harika bir araçtır.

Lycos

Lycos, arama motoru endüstrisinde iyi bir üne sahiptir. Hizmet verilen temel alanları e-posta, web barındırma, sosyal ağ ve eğlence web siteleridir.

Alexa

Bana kalırsa Alexa’da bir arama motorundan farksız. Bu siteye göre dünyada ki tüm sitelerin birer sırası var. Örneğin google dünya genelinde 1. sırada. Yahoo 2. ve Türkiyede ki kanal d 4,608. sırada. Sizin sitenizin dahil alexa ya göre bir sırası var. Belki 1 milyon içerisindesiniz belkide 100 bin. Bunu alexa.com dan veya chrome ye yüklediğiniz alexa plugin ile an ve an öğrenebilirsiniz. Sitenizde kalma süresine günlük hite göre her gün değişmekte olan sıra sayısı heyecan verici ve rakabet içinde olduğumuzu gösteriyor. Alexa.com da kategoriye ve ülkere göre dünya genelinde ki en çok trafik almış sitelere ulaşabiliyorsunuz. Bellimi olur belkide sizde onların arasında yerinizi alırsınız.

Yahoo

Doksanlı yılların sonlarına doğru büyük popülerlik yakalamış olan Yahoo, rakiplerinin ataklarına dayanamadı ve büyük kan kaybı yaşayarak çok sayıda küçülmeye gitti.

Dünya genelindeki kullanım oranlarına baktığımızda halen ilk beşte yer alıyor olmasını biraz da Microsoft’un desteğine borçlu olan Yahoo, şu an Google’ın desteğiyle arama motoru ve portal olarak hizmetini sürdürmekte. Hakkında bilmediğimiz pek bir şey olmayan Yahoo’nun global pazardaki payı %8.

Yandex

Rusya’nın en çok kullanılan arama motoru olan Yandex, Dünya çapında çok yüksek bir pazar payına sahip olmasa da Google benzeri servisleriyle ve farklı dilleri de desteklemesiyle dikkat çekiyor.

Arama motoru haricinde bir portal olarak anılabilecek olan Yandex, harita, e-posta, analiz ve benzeri birçok ücretsiz servisle kullanıcılara hizmet vermek amacında.

Özellikle Rusça dilinde Google’dan çok daha iyi hizmet sunduğu için nüfusu 150 milyona yaklaşan bir ülkede en yüksek pazar payına sahip olması şaşırtıcı değil. 

DuckDuckGo

Ülkemizde ismi çok duyulmamış olsa da, DuckDuckGo, farklı özellikleriyle ön plana çıkıyor. Özellikle Google’ın kişiselleştirilmiş arama ve demografik, coğrafi ya da kişisel özelliklere göre reklam gösterme huylarından sıyrılarak her kullanıcıya benzer sonuçları göstermeye çalışmaktadır. Yani arama yaptığınızda görüntülenecek sonuçlar için kişisel bilgilerinize ihtiyaç duymuyor. Eğer Google’ın kişisel bilgilerinizi saklaması ya da kullanması konusunda şüpheleriniz varsa, DuckDuckGo tam size göre bir alternatif.

Ayrıca yapılan çalışmalar, İngilizce sorgularda DuckDuckGo’nun organik trafiğe ciddi düzeyde katkı sağladığını da göstermekte. Umuyoruz ki Türkiye’deki kullanımı yaygınlaşır.

Dogpile

diğer arama motorlarının çalışma şeklinden farklı bir yöntem kullanıyor. Dogpile ile bir arama yaptığınızda, dizinler yerine büyük arama motorlarını (Google, Bing, Yahoo, Yandex vb.) tarayan Dogpile, arama sorgusuyla en ilgili sonuçları karşınıza çıkarmayı taahhüt ediyor. Böylece arama motorlarında geçirdiğiniz zamanı azaltarak ulaşmak istediğiniz sonuçlara daha hızlı ulaşmanızı sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca Dogpile, arama terimi neyle ilgili olursa olsun, kullanıcıya reklam göstermemeyi tercih ediyor.

BoardReader

Özellikle forumlarda ve Reddit gibi mesaj panolarında arama yapmak amacıyla kullanılabilen BoardReader, tamamen kullanıcıların ürettiği rastgele içeriğe odaklanmış durumdadır. Kullanıcıların kişisel deneyimlerini aktardığı forumlarda veya soru-cevap panolarında yer alan, herhangi bir algoritmaya dayanmadan üretilen içerikleri görüntülemeyi taahhüt ediyor.

WolframAlpha

Arama motorundan çok bilimsel sorulara ve matematiksel hesaplamalara cevap bulmayı amaçlayan WolframAlpha oldukça geniş arama kapsamıyla dikkat çekiyor. Google’ın basit olarak yaptığı toplama, çıkarma, bölme, çarpma gibi işlemlerin ileri düzey versiyonlarını kullanabileceğiniz bir arama motoru.

Özellikle bilime meraklı olan ve bilimle yakından ilgilenen kullanıcıların kullanmasını tavsiye ediyoruz.

Ixquick

Kullanıcıyla ilgili herhangi bir veriyi depolamayan, cookie bile kullanmayan bu arama motoru, diğer arama motorlarıyla benzer mantıkta çalışarak özelleştirilmemiş arama sonuçları sunmaktadır.

Eğer isterseniz kişisel bilgilerinizi girerek aramanızı özelleştirebiliyorsunuz.

Ayrıca yapmış olduğunuz aramalar, görüntülediğiniz sonuçlar, girdiğiniz siteler, yani bırakmış olduğunuz izler 90 gün içerisinde arama motorunun veri bankasından silinmektedir.

Ask

Bir dönem Amerika’da oldukça popüler olan Ask, halen varlığını sürdürmeye çalışıyor. Kurulduğu dönemdeki teknolojik imkansızlıklardan ya da amacından dolayı mıdır bilinmemektedir.

zamanla klasik arama motoru robotlarının tarama fonksiyonlarıyla birlikte sürdürülmeye başlandı. Her şeye rağmen Ask, pazarda %0,24’lük bir paya sahip.

Sonuç olarak bu küresel dünyada markamızı duyurup ilerlemenin tek yolu Google değildir. Diğer tüm arama motorlarında web sitemizi kullanarak büyük bir isim yapmak mümkün. Web sitemiz bir kaledir ve kaleyi sağlamlaştırıp hedeflerimiz doğrultusunda geleceğe yatırım yapabiliriz.

 

Anahtar Kelime: Tüm Arama Motorları
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Hello
Can we help you?
Call Now Button